• Explose Reclame

Biodynamisch licht en dementie: verbeterd slaap-waakpatroon


Dementie is nog steeds niet te genezen en zorg is met name gericht op ondersteuning van het dagelijks leven. Bij mensen met dementie raakt de biologische klok vaak ontregeld.

Om de biologische klok in balans te krijgen is er binnen GGzE (Innovate Dementia) geëxperimenteerd met Vitaallicht in een klinische setting. Bij dementie stuurt het brein niet altijd de juiste signalen meer om de hormoonhuishouding te stimuleren. Hierdoor is de biologische klok vaak verstoord met onder andere nachtelijke onrust als gevolg. Deze nachtelijke onrust is één van de belangrijkste redenen om van een thuissituatie naar een instelling te gaan.


Pilot resultaten Vitaallicht

Om inzicht te krijgen of Vitaallicht bij mensen met dementie een positieve bijdrage kan leveren op het slaap-waak ritme is er bij GGzE een pilot gestart bij 13 cliënten met dementie op een psychogeriatrische afdeling. Het onderzoek is gericht op de vraag: zal blootstelling aan biodynamisch licht een vermindering geven in de frequentie van nachtelijk rondwandelen en slapen overdag bij opgenomen cliënten met dementie? De voorlopige pilot-resultaten laten zien dat het slaapritme zowel ’s nachts als overdag positief worden beïnvloed bij mensen met dementie.


Het aantal keren uit bed gedurende de nacht verminderde significant na drie weken inzet van Vitaallicht. Ook het aantal slaapjes overdag daalde significant met de inzet van het biodynamisch licht van Vitaallicht. Als laatste werd met het extra licht overdag aangetoond dat cliënten ’s nachts significant langer in bed lagen. Dit alles geeft sterke aanwijzingen dat biodynamisch licht, in de vorm van Vitaallicht, bij dementie het nachtelijk ronddwalen en slapen overdag positief kan beïnvloeden. Dit onderzoek is echter uitgevoerd met een specifieke doelgroep binnen een semi-gecontroleerde omgeving en het is wenselijk om in een thuissituatie bij een meer diverse populatie te onderzoeken of dit effect in een thuissituatie kan blijven bestaan.


Het volledige artikel: GGzEi – Biodynamisch licht en dementie: verbeterd slaap-waakpatroon


Voor meer informatie kun u contact opnemen met: Liselore Snaphaan (LJAE.Snaphaan@GGZE.nl) Ellen van Lieshout (EE.van.Lieshout@GGZE.nl)


http://www.innovatedementia.eu/en

0 comments