• Explose Reclame

Weg met de biologische duisternis en geniet van gezond licht

Geïnfecteerd raken door de magische, gezonde aspecten van licht is gekomen door, met medici in ziekenhuizen en verzorgingscentra in Nederland te communiceren over de gezonde aspecten van licht, te praten met experts - G.C. Mainard, Y. Meesters, M. Fontijn, Y. De Kort, E. Den Ouden -, het bezoeken van NSVV en SOLG evenementen, door wetenschappelijk onderzoek te lezen zoals dat van E. van Someren en vooral door te luisteren naar mensen die ‘het licht hebben ervaren’.


En wat blijkt, overal waar verlichting met hogere niveaus, liefst dynamisch dus met de juiste timing, goed wordt geïmplementeerd gebeuren er positieve dingen met de mens. Dementie is minder lastig, een depressie wordt draaglijker, slaapproblemen verminderen substantieel, kinderen leren beter op school, patiënten herstellen sneller en we slapen beter.


Zou het kunnen zijn dat wij als mensen nog steeds behoefte hebben aan een dagelijkse portie daglicht? Het is mijn stellige overtuiging dat dit zo is. De reden hiervoor is dat wij als mens miljoenen jaren zijn geëvolueerd op buitencondities. Slechts 300 jaar gelden leefden we 90% van de dag buiten, nu leven we 85% van de dag binnen. Dan is het begrijpelijk dat we binnen ‘iets’ missen… de gezonde prikkels van natuurlijk daglicht buiten.

De magie en het succes van gezond licht echter is lastig te bepalen. Het heeft van doen met de hoeveelheid licht, de opbouw van het spectrum, het ritme van het veranderd spectrum, en hoe lang we dit biodynamische licht ontvangen. De wegingsfactoren van deze elementen moeten verder onderzocht worden, in mijn ogen met name in hoeverre het ritmisch verloop van licht de gunstige, gezonde effecten bevorderd. En welk ritme moet dat dan zijn…


Nu al kunnen we dingen doen. Laten we meer naar buiten gaan om de biologische duisternis binnen te doorbreken, want onze lichtniveau‘s binnen zijn echt te laag. 500 lux op kantoor geeft niet de natuurlijke ondersteuning van ons bioritme. In huis halen we overdag vaak de 100 lux niet, terwijl we buiten snel 20.000 lux hebben. We missen een factor 200 aan licht. Laten we dus gebouwen designen met meer daglicht toetreding. En, laten we binnen biodynamisch kunstlicht opnemen.

Bovenstaande is duurzaam omdat we mensen in een meer natuurlijke omstandigheden laten leven en werken. Zeker als we deze biodynamische verlichting kunnen maken met efficiënte Led-techniek, simpel kunnen implementeren, en makkelijk kunnen bedienen met persoonlijke voorkeuren.


Mijn toekomst visie is dat meer dan alleen licht dynamisch een plek hoort te hebben in ons dagelijks leven. Deze overtuiging krijg ik door graag buiten te zijn, bijvoorbeeld in de bossen tijdens een wandeling. Dan genieten we duurzaam van vaak groene, open ruimtes, frisse lucht en veel daglicht. Dat samen maakt een gezonde ervaring die natuurlijk aanvoelt. Ik zou dan ook duurzaam willen werken in een gebouw dat comfort biedt en toch aanvoelt als buiten, dus ‘weg met de biologische duisternis en geniet van gezond licht”.


Maarten Voorhuis, Bedenker & Oprichter Vitaallicht, nu Sparckel


0 comments